Tarihi zenginliğiyle büyülendiğim, insanlarında hem iyiliği, hem yoksulluğu gördüğüm, yoksulluğun getirdiği öfke ve güç gösterilerini tanıdığım, dolu dolu gezdiğim ve her sokağında başka bir dünya keşfettiğim, en çok şey öğrendiğim ülke oldu Mısır. Bunda belki de bu ülkeyi yalnız gezmemin de payı vardır.
MISIR GÜVENLİ Mİ?
Uzun zamandır yalnız gezmemiştim. Aslında arkadaşımın vizesi yetişmediği için mecburen yalnız çıktım.
Bu vize konusuna da dikkat çekeyim. 40 gün önce başvurmamıza rağmen geç kalmışız meğer. Yolculuktan 2 ay önce başvurmak gerekiyormuş, biz de acı bir tecrübeyle öğrendik. Benim vizem şans eseri 4 haftada çıktı. Bu geziye tek başına çıkmak için tehlikeli diyenler oldu, umursamadım.
Ben tek başınalığın güzel taraflarını düşünerek çıkmaya karar verdim bu yola. İnsan tek yolculuk yaparken daha çok yeni insanla tanışıyor, kendini daha iyi tanıyor, daha az konuşup daha çok gözlemliyor. Ve daha çok düşünme fırsatı buluyor.
Çok düşündüm uzun yolculuklarım boyunca. İnsanın kendisiyle hiç sıkılmadan gezebilmesi, herkes için kolay olmayabilir. Ama bilen bilir, bazıları içinse özgürlüğün tam adı, hislerin en güzelidir. Bu yalnızlığı çok sevdim, bende kalsın diyor hep bir yanım. Bir yanım yalnızlıktan değil, yalnızlığa alışmaktan korkuyor. Vazgeçemediğim özgürlüğümün sürdüğü hükümden.
Mısır gezim boyunca yaşadığım olumsuzluklardan aşağıda bahsettim. Ama bunların tek başına gezmemle hiçbir ilgisi yok. İşte burada ‘Mısır güvenli mi?’ sorunuza bir cevap olmak istiyorum. Evet, tek başınıza da özgürce gezebilirsiniz.
Gittiğim ülkeleri genelde iki kategoriye ayırıyorum, birisi ‘gitmesem de olurdu’ dediklerim, diğeri de ‘iyi ki gittim’ dediklerim. Ben işte bu iyikilerimi yazıya döküyorum. Burada olumsuzluklardan bahsedince kimsenin hevesi kaçmasın çünkü bu ülkeden dönerken iyi ki dedim, iyi ki gelmişim, şimdi yazma zamanı.
Mısır’a giden birine şöyle diyorlar, ‘hem nefret edeceksin hem çok seveceksin’
Gerçekten de öyle oldu. Gitmeden önce nasıl olumsuzluklarla karşılaşacağını bilip hazırlıklı olursan, geriye sadece güzel olanlara odaklanıp aşık olmak kalıyor bu ülkeye. .
-Kahire’de havaalanında iner inmez başlıyor sınavım. Havaalanında tuvalete gidiyorum ve temizlik görevlisi bir teyzemiz karşılıyor beni. Evine misafir alıyormuş gibi, tuvalet kapısını benim için açıp buyur ediyor. Aslında bu tür durumlara hazırlıklı geldim, Fas’tan az çok biliyorum. Ama tuvalet kapısını açıp, bunun için bile bahşiş isteyeni ilk kez gördüm.
-Uber şoförleri de kazıklamaya çalışıyor.
Zaten bu ülkede en çok kazandıran meslek Uber şoförlüğü. Daha çok kazandırdığı için meslek değiştiren çokmuş. Buradaki şoförlerin asıl mesleği doktor yahut mühendis olması çok doğal karşılanıyor.
-Ülke çok ucuz ama müzelere giriş ücretleri Avrupa ile yarışır. Mısır vatandaşlarına 5 TL olan bilet bize 40 TL. Her defasında kazıklanmış olduğunuz hissinden kurtulamıyorsunuz. Aynı şekilde tren ücretleri de turistler için daha pahalıydı. Yataklı tren ücretleri uçak bileti fiyatıyla aynıydı. Kahire’den Luksor’a geçmek için sorduğum tren ücreti 110 dolardı.
MISIR HALKI
Fotoğraf çekmeyi sevenler için iyi haber! Halk Fas’taki gibi fotoğraf çekmene tepki göstermiyor ya da bahşiş istemiyor. Hatta bir çoğunun hoşuna gidiyor. Sokak fotoğrafçılığını sevdiğim için, bunu keşfettiğimde çok sevinmiştim.
Mısır halkının Türk hayranlığı en başta dizilerimizi bizden çok izlemelerinden kaynaklanıyor. Yıllanmış, tozlanmış, bizim dönüp yüzüne bakmadığımız eski yerli dizilerimizi hala severek izliyorlar. Yerli halk çok samimi, içten, yardımsever.
Bir de sokakta yürürken çocukların üzerinize atlayıp fotoğraf çektirmek istemesine de şaşırmayın.
Couchsurfingin en çok kullanıldığı yerlerden biri. Ben bu sayede iki güzel dost edindim. Yerli halkı daha çok tanımak için de couchsurfingi öneririm.
ULAŞIM
-Ulaşım için gelmeden önce telefonuma indirdiğim 2 aplikasyonu kullandım.
UBER VE CAREEM
Yerliler de şehir içi ulaşım için sıkılıkla bunu kullanıyor. Bize göre hayli ucuz. Maksimum verdiğim ücret 1 saatlik mesafe için 60 TL oldu. Bir de eski minübüsler de şehir içi ulaşım için denenebilir, nostaljik bir deneyim isteyenler için.
Havaalanında sim kart satan stand mevcut. 20 GB internet 50 TL
ŞEHİRLERASI ULAŞIM için tren ve otobüs seçenekleri mevcut.
Tren: Egyptian National Railways – internet sitesinde tren biletleri mevcut ancak satın alınamıyor.
Otobüs: Go bus’ı tercih ettim. Web sitesinden online bilet alınabiliyor.
Yalnız Mısır’da otogar diye bir kavram yok. Sadece yol kenarı var. Otogar diye gidip dinlenme tesisi, kafe , tuvalet beklemeyin. Yol kenarında bir otobüs karşılayacak sizi.
MISIR’DA GEZİLECEK YERLER
KAHİRE
Mısır deyince ilk akla gelen tabi ki başkent Kahire. Bu büyük şehirde 5 gün geçirdim. Bu şehirde turistik yerleri gezmek için 3 gün yeterli geldi. Ben bol bol sokaklarında dolaştım. Şehrin ruhunu yaşamak istedim. Nil nehrinin en pis olduğu , trafiğin en karışık olduğu, ama Mısır’ın ruhunu en iyi yansıttığını düşündüğüm şehir Kahire. Turistik olmayan bölgeleri bana daha çok şey kattı. Gelişmemişliğinde geçmiş izler buldum.
Kahire’yi gezmek için 3 günlük iyi bir plan yapılabilir.
Giza piramitleri, sakkara piramidi, Cairo Tower, Mısır müzesi, Kahire kalesi, Muhammed camii, Eski kahire, Khan el Halili, Hussein cami ve sokağı, El ezher camii, Zamelak, Tahrir meydanı.
LUKSOR
Mısır’ın tarihini en iyi yansıtan, mutlaka gidilmesi gerektiğini düşündüğüm ikinci şehir ise Luksor. Kahire’den Luksor’a ulaşım için otobüs kullandım. Zaman kaybetmemek için gece yolculuğu yaptım ve yaklaşık 10 saat sürdü. Otobüslerin konforlu olduğunu söyleyemem, öyle koltuklarda tv, müzik olur diye beklemeyin. Bizim 20 yıl önce kullandığımız ilkel otobüslerden. Tren çok daha konforlu ve hızlı ancak ben bayram nedeniyle tren bileti bulamadım maalesef. Tren bileti için istasyona uğramakta fayda var.
Luksor tapınağı, Karnak Tapınağı, Nil nehri, Krallar vadisi, Hatşepsut tapınağı, Memnon anıtları, Medinat Habu Tapınağı, Firavun mezarları (Tomb of Neferrenpet, Tomb of Djehutimose, İnherkha)
ASWAN
Gitmeyi en çok istediğim ama vaktim yetmediği için tekrar gelişime kadar ertelediğim şehir. Luxor’a yaklaşık 4 saat uzaklıkta olan bu şehirde özellikle görmeyi istediğim iki yer: Abu Simbel tapınağı ve rengarenk yuvarlak evleri ve timsahlarıyla ünlü Nubian köyü. Nil nehri kışında at ya da deve turları her şehirde olduğu gibi burada da var ancak bana bu tur için en çok tavsiye edilen yer Aswan oldu. Aswan’aa gidemediğim için Luxor’da at turu yaptım, ama pek de elzem değildi.
ŞARM EL ŞEYH, HURGADA, DAHAB, MARSA ALEM
Bunlar da Mısır’ın tatil kentleri. Kızıldeniz dalış için denizaltı oldukça zengin olan denizlerden biri.
Kızıldeniz dalış, şnorkel yapmak isteyenler, plajda uzanmak, denize doymak isteyenler için daha uygun rotalar.