Kültürel açıdan zengin bir gezi olsun, 5 bin yıllık geçmişe şöyle derin bir yolculuk yapayım diyenler için Luksor tam bir cennet. Ben de tercihimi bu yönde yaparak Kahire’den gece otobüsüne atlayıp 10 saatte Luksor’a geldim. Bu yorgunluğuma değdi mi? Kesinlikle evet.
Eski Mısır’ın başkenti olan Luksor, Unesco dünya mirası listesinde yer alıyor ve dünyanın en büyük açık hava müzesi niteliğinde olan bir cennet.
Antik yapılar, firavun mezarları, müzeler ve tapınakların en zengin olduğu bölge burası. Ben 2 günümü ayırabildim ve bu 2 günde dolu dolu gezdim. Zamanınız olursa buradan da Aswan’a 4-5 saatlik bir yolculuk yapmanızı öneririm. Aswan’da da görülecek harikulade yerler var.
LUKSOR GEZİLECEK YERLER
KARNAK TAPINAĞI
Luksor’da ilk durağımız Karnak tapınağı. En büyük ve en çok etkilendiğim tapınak.
Karnak tapınağı Mısır’da piramitlerden sonra en çok ziyaretçi çeken bölge. İnsanın gezdikçe gezesi geliyor. O dönemde nasıl yapıldığını bile çözemediğim metrelerce yükseklikte sütunlara, boydan boya çizilmiş figürlere baktıkça başka bir boyuta geçtim. Her adımda insanı hayrete düşürecek bu tapınaktaki yapıların, binlerce yıl önce yapımında harcanmış olan emeğin ve işçiliğin, şuana kadar gördüğüm diğer bütün tarihi yapıların zirvesi olduğu kararına vardım.
Giriş ücreti: 100 EGP
KRALLAR VADİSİ
Dağların arasında vadi içinde firavun mezarlarının bulunduğu ve hala araştırıldıkça keşfedilmeye devam eden çok büyük bir alan. Firavunların mumyalanmış mezar ve lahitleri, duvarlarda rengarenk boyanmış hiyelogrifler bulunuyor. Vadinin içine düzenli olarak kalkan, küçük trenlerle ulaşım sağlanıyor. Tek giriş biletiyle girebileceğin yer sayısı 3. Giriş ücreti zaten 200 EGP, Mısır’daki bütçenizin çoğunu müze girişlerine harcayacağınızı tekrar hatırlatayım o zaman.
Ulaşımı zor bir bölgede, şehrin dışında kaldığından taksilerle anlaşarak gitmeyi tercih edin. Mısır’da toplu taşıma da çok gelişmemiş ve bu bölgede uber ya da careem servis dışı olduğundan taksilere de biraz mecbur bırakılıyoruz.
İçeriye kamera ile girilmesi yasak ve eğer kamera ile girecekseniz ekstra 400 pound ödemek zorundasınız. Kamerayı çantamda saklayıp girmeyi başardım ama içeride fotoğraf çekmem pek mümkün olmadı çünkü her yerde görevliler var. Ancak telefonla fotoğraf çekebilirsiniz.
HATŞEPSUT TAPINAĞI
Kraliçe Hatşepsut tarihteki ilk kadın firavun ve adına yapılmış olan bu harikulade tapınak da en çok turist çeken bölgelerden biri. Özellikle mimarisiyle dikkat çeken bu yapının Anıtkabir’in yapımında ilham olduğu da söyleniyor. Ben içeri girmedim. İçeride görecek özellikli bir şey olmadığı söylendiği için dışardan fotoğrafladım.
Kraliçe Hatşepsut ilk kadın firavun olarak anılıyor ancak Hatşepsut, kadın olarak anılmak istemiyordu. Kraliçe değil Kral olarak anılmak istiyordu o yüzden sakal bırakmış, erkek gibi giyinmiş yıllarca.
LUKSOR TAPINAĞI
Nil nehrinin kenarına kurulmuş olan Luksor’u, nehir ikiye ayırmış ve karşıya ulaşım için 5-10 dk da bir toplu taşıma tekneleri çıkıyor. Karşıya geçtiğimde Luksor tapınağının gece aydınlatmasıyla ortaya çıkan şahane bir görüntü karşıladı beni. Piramitlerde olduğu gibi burada da birçok tapınakta gece aydınlatmaları ile muhteşem bir görsellik sağlanıyor. Luksor tapınağının içinde, yine görselliğine daha da anlam katan bir cami görünüyor.
MEDİNAT ABU TAPINAĞI
Kral ııı. Ramses’in de mezarının bulunduğu bu tapınağı da oldukça etkileyici buldum. Luksor’da Karnak tapınağından sonra en çok korunan ve en büyük tapınak. Hem mimarisiyle, hem mimarisiyle hem de duvarlardaki figürlerle sanatsal açıdan da Karnak tapınağı gibi cezbediyor.
MEMNON ANITLARI
3 bin yıllık geçmişe sahip olan 18 metre yüksekliğindeki bu heykeller Kral III. Amenthotep’un mezarını korumak için yapılmış. Dev Memnon heykelleri olarak da anılmakta. Luksor’un batı yakasında, Krallar vadisine giderken yol üzerinde, büyüklüğü ile dikkat çekecektir. Giriş ücreti yok.
Firavun mezarları (Tomb of Neferrenpet, Tomb of Djehutimose, Tomb İnherkha) :
Memnon anıtları ile yakın bölgede bir çok gizlli firavun mezarları konumlanmış. Çok turistik olmayan hatta etrafta kimsenin olmadığı, yer altında olan bu mezarlara girmek için, çalışanına bahşiş verip kapıları açtırdık ve aşağıya inip dar geçitlerden geçince rengarenk boyanmış şahane bir işçilik ile yapılmış boydan boya figürler görülüyor. Bu çizimlerden etkilenmek mümkün değil.
LUKSOR GEZİ PLANI
Luksor’u gezmek için en az 2 tam gün gerek. Ulaşımı zor bir şehir, o yüzden taksilerle günübirlik geziler için anlaşabilirsiniz.
2 gün araçla gezdiğim için hızlı gezebildim, araçsız mümkün değil maalesef. Ayrıca sabah erken saatlerde gezmeye çıkmanızı öneririm çünkü öğle saatlerinde sıcaktan bayılabilirsiniz.
Ben couchsurfing yaptım ve beni kendi araçlarıyla gezdirdiler. Burada couchsurfing oldukça sık kullanılıyor ve çok misafirperver olduklarını söyleyebilirim.
Karnak tapınağı konum olarak diğerlerinden farklı bir bölgede, aynı zamanda büyük bir tapınak olduğu için yarım gününüzü alacaktır. Gideceğiniz mevsime göre değişmekle birlikte öğle saatlerinde gezemeyecek kadar sıcak olabilir o yüzden Luksor için mümkünse 3 gün ayırın.
Krallar Vadisi, Hatşepsut tapınağı ve Medinat Habu tapınağı: Bu 3 tapınak bir gün içinde taksi ile gezilebilir.
Memnon heykelleri, Luksor tapınağı da yine yarım günü alacaktır. Ben Luksor tapınağına gece gittim, içine girmedim, gece görüşü de farklı bir bakış oldu.
Mısır’a gidecekler için en önemli önerim: Luksor’u es geçmeyin. Ben Kahire’ye çok uzak olmasına rağmen, hiç üşenmedim, 10 saat yolculuk yapıp geldim. Özellikle Hurgada, Marsa Alem gibi tatil kentlerine gelirseniz mutlaka günübirlik olsa bile gidin.
Good post but I was wondering if you could write a litte more on this subject?
I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
Appreciate it!