Sigara!.. Eski sevgilim…
Beni mutlu eden tek şey. Tek kötü alışkanlığım..
Seviyorum içmeyi. Bırakacağım günün birinde elbet.
Ah ne zaman bir bilsem.. ah bir başedebilsem şu dertlerimle..
İç sesim beni ne kadar oyalabilirse, o kadar oyaladım kendimi.
Ama iç sesimin, içimdeki yapamayacağım inancını pembe yalanlarla beslediğini anladığımda ikisini de susturmak istedim aniden, acilen, hemen, daha fazla düşünmeden, oyalanmadan, kendimi kandırmadan, büyük bir ciddiyetle!
Bir anda bıraktım derlerdi hep, o bir an nasıl geliyor diye merak ederdim hep. İşte o an hayatınızın gidişatını değiştirmek istediğiniz an..
Biliyorum bunlar hergün kamu spotu olarak karşınıza çıkan ve algıda seçiciliğinizi bile kaybettiğiniz klişe cümleler.
Ben diyorum ki bu cümleleri bir de, uzun yıllar sigara içmiş bir göğüs hastalıkları hekiminden dinleyin..Bir kişinin bile içine, bırakmak için bir ateş düşürsem benden mutlusu yok.
Hadi çıkalım yollara, sigarayı ardımızda bırakalım. Bize asla yetişemeyeceği ve asla dönmek istemeyeceğimiz bir yerlerde kapkaranlık odaya hapsedelim gitsin en sinsi düşmanımızı.
Kimse sigarayı gerçekten istediği için içmiyor oysa. Bir kısmı bunu kabullenirken, bir kısım ise dumanını yavaşça üflerken aldığı hazzı göstererek konuşuyor; içmeyen bilemez üstat diyerek naralar atıyor etrafımızda.
Şimdi bütün bunların bahane olmadığına kimse beni inandıramazken, ben sigara içtiğim dönem boyunca hiçbirini bahane olarak değil, gerçek bir sebep olarak öne sürdüm yıllarca. Kendimi nasıl da kandırdım ben.
Ben ki uzun yıllar sigara içmiş bir tiryaki, çok sevdiği parlamente toz kondurmayan, ‘hem doktorsun, hem de göğüs hastalıkları doktorusun’ sözlerine aşırı hassas hale gelmiş, kulaklarını tıkayıp içmeye devam eden bir tiryaki, bağımlı.. ne derseniz deyin işte.
Uzun yıllar sigara içmiş olan hastalarının ölümünü görmüş ellerinde,
30’lu yaşlarında kim hakeder ölümü derken, en soğukkanlı olmam gereken anda, sigaranın affetmediği o hayatların ölüm haberini vermeye çalışırken dolan gözlerime rağmen ben bütün bu acıların üstüne bir sigara yakacak kadar tezatlık içinde yaşadım yıllarca.
Kimse demesin neden diye?
Bu bir hastalık.. Hem de çok ciddi bir hastalık.
Yıllarca kendimi beklemeye aldım, bırakmak için hayatımın daha sorunsuz bir döneminin gelmesini bekleyip durdum.
Sonra işte bir gün, bir anda hayatımın sorunsuz dönemini beklemek şöyle dursun, en sorunlu döneminde, hayatımda bir şeyleri değiştirmem gerektiğine karar verdim. Buna en iyisi sigarayı bırakmakla başlamaktı.
Ben bu hastalığımı tedavi etmeye karar verdiğime göre artık sonuç belliydi. Çünkü bütün mesele tedavi olmayı kabul edebilmekle ve inanmakla ilgili.
Peki sadece iradeyle bırakılabilir mi? Bu bir hastalık olduğuna göre kimse iradesini suçlamasın boş yere. Sadece tedavi olmak isteyin, gerisi çok kolaylaşacak. Sadece bırakmak değil, bırakmış kalabilmek de çok önemli. Ben asla bırakabileceğimi düşünmezken, bir anda kendime büyük bir söz verdim; ne olursa olsun, başıma ne gelirse gelsin tekrar başlamayacağım, çünkü zaten yıllarca içerken öğrendiğim en iyi şey sigaranın hiç bir şeye çare olamadığıydı.
O halde ilk ve en önemli adım karar vermek.
Öncelikle bırakacağımız bir gün belirliyoruz kendimize, bu önemli gün önümüzdeki 1 ay içinde olsun ve o güne kadar özgürce sigara içelim, hatta bıkana kadar.
Şimdi bırakma yöntemlerine geçmeden önce bağımlılık derecemizi ölçelim.
Fagerström nikotin bağımlılık testi
1. Günün ilk sigarasını sabah uyandıktan ne kadar sonra içersiniz?
a. İlk 5 dakika içinde (3 puan)
b. 6-30 dakika içinde (2 puan)
c. 31-60 dakika içinde (1 puan)
d. 1 saatten sonra (0 puan)
- Sigara içmenin yasak olduğu yerlerde sigara içmemek sizi zorlar mı?
a. Evet (1 puan)
b. Hayır (0 puan) - Günün hangi sigarasından vazgeçmek sizin için daha zordur?
a. Sabah ilk içilen sigara (1 puan)
b. Diğer zamanlarda içilen sigaralar (0 puan) - Günde kaç adet sigara içiyorsunuz?
a. 31 ve daha fazla (3 puan)
b. 21-30 adet (2 puan)
c. 11-20 adet (1 puan)
d. 10 ve daha az (0 puan) - Sabahları günün diğer zamanlarına göre daha fazla sigara içiyor musunuz?
a. Evet (1 puan)
b. Hayır (0 puan) - Yatmanızı gerektirecek kadar hasta olduğunuz zamanlarda da sigara içer misiniz?
a. Evet (1 puan)
b. Hayır (0 puan)
Sorulara verilen yanıtlara göre:
• 0-2 çok hafif bağımlılık
• 3-4 hafif bağımlılık
• 5 orta derecede bağımlılık
• 6-7 ileri derecede bağımlılık
• 8-10 çok ileri derecede bağımlılık olarak değerlendiriliyor.
SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ
Herkesin bağımlılık düzeyi farklı olduğundan, kişiden kişiye değişen bir çok etmen bulunduğundan, hangi yöntemle ve hangi dozla başlanacağı kararını herkesin hekimi kişiye göre verecektir. Ben burada bilgi edinmek isteyen ve gerçekten bırakmak isteyenler için aslında bir çok seçenek olduğunu anlatmak için yazıyorum.
Nikotin bantları, Nikotin sakızı
Hafif ve orta derece bağımlılar için geçerli olan nikotin yerine koyma tedavileri. Diğer yöntemlerle kombine kullanılması da yaygın. Vücuda düzenli aralıklarla sistemik olarak nikotin salan bu bantlar sayesinde nikotin yoksunluk semptomları belirgin derecede azalır. Hafif ve orta derecede bağımlılığınız varsa 1,2,3 numaralı farklı dozlarda nikotin bantlarından hekiminize danışarak size en uygun dozla başlamak gerek. Burada önemli olan, bant kullanırken sigara içmenin kalp krizine kadar ciddi riskleri olduğunu unutmamak gerek.
Vareniklin
Fagerström bağımlılık testinde 6 ve üzeri puan alanlar için profesyonel destek almadan sigarayı bırakmak çok zor. Bırakabilen nadir kişiler olsa bile sigaraya tekrar başlama riskleri yüksektir. Defalarca kendi isteğiyle, yardımsız sigarayı bırakmayı denemiş, her defasında da yeniden başladığı için inancını yitirmiş, bırakmayacağına inanmış binlerce insan var. İşte bu yüzden yardım alın, yardım almaktan çekinmeyin.
Etken maddesi vareniklin, piyasada champix ismiyle bulunan bu ilacın yan etki profili geniş olduğundan hekiminiz sizin için uygun görürse, önce düşük dozlarda başlayıp sonra tolere etme durumunuza göre dozunu yükseltecektir. En sık görülen yan etkileri, bulantı, mide yakınmalarıdır. Bu ilacı kullanırken ilk hafta sigara içmekte özgürsünüz. Ancak ilk haftadan sonra ağzınızda sigaradan nefret ettirecek bir tat bıraktıracağı için içmek istemeyeceksiniz.
Buprapion
Aynı zamanda bir antidepresan olup bunu kullanırken sizi sigaradan daha mutlu ettiğini, ve konsantrasyon artırıcı etkisi olduğundan aylardır birikmiş işlerinizi çok daha hızlı ve konsantre bir şekilde tamamladığınızı farkettiğinizde sigaradan bir kez daha nefret edebilirsiniz.
Diğer Yöntemler
Allen Carr yöntemi, meditasyon yapmak, grup terapileri, hipnoz, akupunktur gibi bir çok yardımcı yöntemlerden bahsediliyor. Bunları denemeyi düşünürseniz tek başına değil, ilaç tedavilerinin yanında destek amaçlı denemeniz daha uygun olur. Ayrıca spor yapmak, ekstra endorfin hormonu sağlayacağından çok yardımı olacak.
Sigarayı bıraktıktan sonra;
20 dak. Nabız ve KB normale döner
8 saat CO azalır, oksijen artar
24 saat Kalp krizi olasılığı azalır
48 saat Koku ve tad duyusu normale döner
1 ay Kan dolaşımı normale döner
3-9 ay Öksürük, nefes darlığı azalır 1 yıl Kalp krizi riski %50 azalır
5 yıl Akciğer kanseri riski %50 azalır
10-15 yıl Risk sigara içmeyenler düzeyine iner.
Yaşam kaliteniz belki 10 kat artacak,
Koku ve tat duyunuz geri gelecek,
İçtiğiniz kahvenin yanında sigarayı aramak yerine, kahvenin tadını daha iyi aldığınızı farkedeceksiniz,
Saçlarınız, giysileriniz, eviniz kokmayacak,
Sigara içmenin yasak olduğu alanlarda gerginlik hissetmeyeceksiniz,
Nefes darlığı, öksürük, sabahları balgam çıkarma gibi şikayetler varsa geçecek,
Aynı gelir ve gidere rağmen, bu kez cebinizin şişmeye başladığını farkedeceksiniz.
Dişler beyazlayacak, cildiniz yenilenecek, gün geçtikçe güzelleşeceksiniz.
Sabahları daha enerjik uyanacak, uyku kaliteniz artacak.
İçmeyen kişileri yanınızda pasif içici yapmayacaksınız,
Gitgide mutluluk seviyeniz artacak ve sonunda kurtulduğunuz için şükredeceksiniz.
Hayatının en doğru kararını vermek için neden bekler ki insan?
Bu doğru adımı atmanız için ben yardıma hazırım.
Yorum kısmına dilediğiniz gibi soru sorabilir, destek isteyebilirsiniz, elimden geldiğince destek olmaya çalışacağım.
Bir kişiyi bile kurtarabilirsem en mutlu benim.
Oksijeniniz bol olsun.
Tanıttım yaptığınız görseli gördüğümde ilgimi çekti ve bugün şu ana kadar henüz sigara içmedim ve içmeme gayreti göstereceğim. Tebrikler! Beni, sigarayı bırakmaya teşvik ettiniz sevgili hocam. Desteğinize talibim. Selam ve sevgilerimle…
Bırakmayı istemek ilk ve en önemli adım. Bu kararı verdiğinize çok sevindim. Ancak bir anda içmeyeceğim deyip iradenizi sınamak yerine planlı bir şekilde bırakın. Kendinizi hazırlayıp belirli bir günde ve bağımlılık derecenize göre uygun tedaviyi seçerek bırakmanızı öneririm.
Sevgiler
Bırakmak istiyorum /Ileri derecede bağımlı ciktim/nasıl bırakacağını bilmiyorum yardım almam gerektiğine inanıyorum Önerileriniz için tesekkurler
Kesinlikle yardım almak gerekli. Bütün yükü kendinize veya iradenize yüklemeyin. Siz bırakmak istiyorsanız psikolojik boyutu sizde,fizyolojik boyutu bizde. İleri derece bağımlılıkta yoksunluk semptomları ciddi bir sorun olduğundan ilaç ile bırakılmasını öneriyoruz.
Sevgiler
1 ay gibi sürede bir gün yakalayacağım etkilendim hocam teşekkürler 🙁 … bu arada bu kadar gezerken nasıl sigarasız dumansız geziyorsunuz 🙂
Aslında en çok, gezdiğim zamanlarda sigarayı unutuyorum. Hiç boş zamanım olmuyor ki sigara aklıma gelsin, nefsim beni sınasın. Siz de öyle yapın, zamanınızi iyi değerlendirin. Yapacak çok iş, gezecek çok yer var. Bir süre sonra sigaranın zamanınızı bile çaldığını farkedeceksiniz.
merhaba bende 2 kez bırakmayı denemiş, başaramamış birisi olarak Nisan ayında bırakmaya karar verdim. Ancak desteksiz yapamıyorum. İlaç olarak champix mi, Buprapion mi öneririsniz. 2. ci bıraktığımda 10 kg aldım, ve çok mutsuz oldum. Kilo alışlarım başlamamı tetikledi. Bilginiz ve deneyiminiz çok değerli.
Merhaba, profesyonel destek almadan bırakmak çok zor ve desteksiz olarak bırakamamış olmanız bir başarısızlık değil. İlk denemede sigarayı bırakan çok kişi yoktur, genellikle 3-4 denemeden sonra başarı oranları artmaya başlıyor. Mutlaka destek almanızı öneririm, bu aşamada bağımlılık düzeyiniz önemli. Eğer yüksek düzeydeyseniz ilaç tedavisi başlamak gerekir. Champix mi buprapion mu sorusunun net bir cevabı yok, etkileri kişiden kişiye çok değişiyor. Bazen yan etkiler ilacı bıraktırabiliyor. Ben buprapion ile bıraktım. Champix de etkili bir seçenek. Ancak psikolojik olarak tamamen hazır olmanız çok önemli. Kilo alma sorunu için de spor yapmanızı öneririm. Hem daha pozitif enerji sağlar. Karar verdiğinizde mutlaka yardım alın. En kısa zamanda bırakmanız dileğiyle.